Wednesday, September 27, 2006

Προτάσεις ΥΠΕΠΘ για τα πανεπιστήμια

Friday, September 22, 2006

Greek Professors Abroad

Υπέπεσε στην αντίληψή μου η επιστολή επιστημόνων για την οποία συλλέγονται υπογραφές, για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ένα τόσο μεγάλος αριθμός επιστημόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στο εξωτερικό, εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. ...συνέχεια εδώ!

Wimax Internet

Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να γίνεται συζήτηση στην χώρα μας για διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής στο θέμα ευρείας χρησιμοποίησης του ασύρματου ιντερνετ. Από τα πολλά πειράματα διεθνώς στην κατεύθυνση αυτή, ιδαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κυρίως δύο. ...συνέχεια εδώ!

Governor vetoes textbook adoption reform

Η “μοναδικότητα» του σχολικού βιβλίου είναι, κατά την γνώμη μου, μια από τις πολλές αδυναμίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι υποστηρικτές του παρόντος συστήματος ισχυρίζονται ότι η ομοιομορφία που το σύστημα παρέχει συνεισφέρει στην κοινωνική δικαιοσύνη. Διαφωνώ με την άποψη αυτή και νομίζω ότι είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν διευρυνθεί. ...συνέχεια εδώ!

children - parents contact

Ακουσα σήμερα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή για αυτοκίνητα, κάποιο πατέρα να λέει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τον γιό του αν πάθει κάποιο ατύχημα γιατί δεν έχει τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Στην προφανή ερώτηση "γιατί" του δημοσιογράφου, απάντησε ότι δεν απαντά στο τηλέφωνο αφού τις περισσότερερς φορές του τηλεφωνούν ή για διαφημίσεις ή για σφυγμομετρήσεις! Ο θρίαμβος της τεχνολογίας!

California Election Roundup

Παρακολούθησα τις εκλογές που έγιναν στην Καλιφόρνια στις 8/11/05.
Το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός φυσικά ήταν ότι και οι οκτώ προτάσεις του κυβερνήτη της πολιτείας απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους, γεγονός που κάνει τις εκλογές του 2006 για Kυβερνήτη αμφίρροπες. ...συνέχεια εδώ!

Kostas Simitis's book

Μια μικρή συνεισφορά στην συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το βιβλίο του Κώστα Σημίτη.
1.Τα περί αποκάλυψης εθνικών μυστικών (Ιμια), που βλάπτουν την χώρα γιατί τα μαθαίνουν οι Τούρκοι, τα θεωρώ ανοησίες. Η ηγεσία της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι γνώριζε τα γεγονότα. Το ότι τώρα τα έμαθε και ο απλός λαός σε Ελλάδα και Τουρκία μάλλον θετικό μου φαίνεται. ...συνέχεια εδώ!

Thursday, September 21, 2006

BBC Arabic TV, FOX news in the open

Δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις στον τομέα των ΜΜΕ.
1. Το BBC, που πρόσφατα έκλεισε 40 προγράμματα σε διάφορες γλώσσες, προχωρά σε δημιουργία τηλεοπτικού ειδησεογραφικου καναλιού που θα εκπέμπει στα αραβικά. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότητης του BBC προέρχεται από το Foreigh Office. ...συνέχεια εδώ!

Orwell Rolls In His Grave


"All over Oceania this morning there were irrepressible spontaneous demonstrations when workers marched out of factories and offices and paraded through the streets with banners voicing their gratitude to Big Brother for the new, happy life which his wise leadership has bestowed upon us. ...συνέχεια εδώ!

Oscar Lafontain on the Scandinavian experience

Οταν δεν έχεις φόβο να χρησιμοποιείς πρότυπα και δεν απορρίπτεις κάθε τι ξένο προς την "πραγματικότητα" της χώρας σου.

Οσκαρ Λαφοντέν, Ελευθεροτυπία, 31/10/05 (http://www.enet.gr/online/online_text?c=110&id=24801120) «Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει οπωσδήποτε «να εκπονήσει πρόγραμμα διακυβέρνησης, πειστικό και χρήσιμο στους πολίτες, γι' αυτό κι εμεις στο κόμμα της Αριστεράς, στη Γερμανία, ρίξαμε μια ιδέα: Να δουλέψουμε πάνω στη σκανδιναβική εμπειρία», η οποία συνδυάζει την ανάπτυξη με το κοινωνικό κράτος.

“Third Way”: The way to power?


O Guardian, στις 29/10/05, είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον «τρίτο δρόμο».
Τα κυριότερα σημεία του άρθρου:

  1. Η σχέση που δημιούργησε ο Βlair με τους διανοούμενους. (Professor Anthony Giddens, the brains behind the Third Way, praised Tony Blair in 1999 for being "as keen to work with intellectuals as any other prime minister I can think of in recent memory"). ...συνέχεια εδώ!

Wednesday, September 20, 2006

John Edwards: Some political lessons?


Παρακολούθησα χθές μια ομιλία του John Edwards στο πλαίσιο της καμπάνιας που κάνει στα πανεπιστήμια για την καταπολέμηση της φτώχειας στις ΗΠΑ. Με εντυπωσίασε η συμμετοχή (περίπου δύο χιλ. άτομα), στην συντριπτική τους πλειοψηφία φοιτητές.
Η φράση κλειδί της ομιλίας αλλά και της καμπάνιας: Opportunity rocks. ...συνέχεια εδώ!

Τι είναι προοδευτικό σήμερα; Το παράδειγμα της εκπαίδευσης.

Τελικά τι είναι «προοδευτικό» στην εποχή μας; Η ίδια η λέξη «πρόοδος» εμπεριέχει ένα νόημα δυναμικό. Διότι έχει πάντα μια χρονική φύση, μία αναφορά σε μία παρούσα κατάσταση. Προοδευτικές ιδέες του 70 μπορεί πλέον σήμερα να είναι ξεπερασμένες, και εμμονή σε αυτές ίσως είναι περισσότερο συντηρητισμός. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εκπαίδευση. ...συνέχεια εδώ!

Tuesday, September 12, 2006

Σχέδιο νόμου του ΥΠΕΠΘ για τα πανεπιστήμια